Nie tylko winne

Królestwo fungi, czyli królestwo grzybów to w biologii ogromny rozdział. Kiedyś zaliczany był on do świata roślin, jednak w latach pięćdziesiątych XX wieku naukowcy umieścili grzyby w systematyce, jako osobne szóste królestwo organizmów żywych egzystujących na naszej planecie. Biologia, jako nauka opisała około stu trzydziestu tysięcy gatunków z królestwa fungi. Jest to jednak dopiero fragment wiedzy zdobytej na temat grzybów, których według szacunków biologów na Ziemi występuje ponad półtora miliona gatunków. Badania w tym obszarze biologii są prowadzone bardzo intensywnie, co skutkuje poznaniem i opisanie każdego roku około dwóch tysięcy nowych gatunków grzybów. Wielkość populacji oraz różnorodność gatunków i powszechność występowania w rozmaitych środowiskach sprawia, że grzyby odgrywają szereg bardzo różnych ról w swoich środowiskach a także dla człowieka. Pewne gatunki grzybów stanowią bezpośrednio pożywienie zwierząt oraz człowieka. Ludzie nauczyli się je odpowiednio przetwarzać oraz przechowywać. Powszechnie znane są metody stosowane na całym świecie takie jak suszenie grzybów czy marynowanie ich w zalewach octowych. Jednak grzyby w produkcji pożywienia nie tylko w ten sposób służą człowiekowi. Od wieków ludzie nauczyli się, bowiem wykorzystywać właściwości innych grzybów z rodziny Saccharomycetaceae czyli drożdżakowatych, czyli popularnych i powszechnie znanych drożdży. Właściwości drożdży dokładnie zostały opisane w momencie rozwoju takich nauk biologii jak biochemia czy fizjologia oraz wraz z rozwojem myśli technicznej, która dała naukowcom szersze horyzonty prowadzenia przez nich badań. Rozwój nauk przyrodniczych pozwolił poznać biologom do dnia dzisiejszego około trzydzieści gatunków drożdży. Każdy z tych gatunków dodatkowo posiada po kilkanaście różnych odmian. Łączy je jedna wspólna cecha a mianowicie do przetrwania potrzebne są im inne martwe organizmy. Wszystkie drożdże są, więc saprofitami, które do swojej egzystencji potrzebują cukrów prostych, czyli glukozy, fruktozy czy też rybozy. Rozkładają one te cukry w drodze przeważnie beztlenowej fermentacji alkoholowej, aby móc zregenerować tzw. NAD, czyli związek chemiczny odgrywający ogromną rolę w procesie oddychania komórkowego. Poznanie tych wszystkich mechanizmów spowodowało, że człowiek rozpoczął stosowanie drożdży na skalę przemysłową. Używane są tutaj drożdże należące do gatunku drożdży szlachetnych, które dzięki biologii molekularnej są dziś jednym z najbardziej dokładnie zbadanym gatunkiem. Dziś człowiek hoduje coraz to nowe szczepy tych grzybów coraz bardziej je udoskonalając. Drożdże od wieków służą człowiekowi do produkcji, chleba, ciast, wina czy też piwa. Ogromne znaczenie mają również w przemyśle mleczarskim przy produkcji serów, jogurtów czy tez kefiru. Wiedza na temat tego gatunku grzybów zdobyta przez biologów stworzyła możliwości przed przemysłowcami na produkcje rozmaitych odmian produktów. To przecież od rodzaju szczepu zależy smak wina, piwa czy też sera. Na potrzeby przemysłu biologowie tworzą, więc coraz to nowsze, doskonalsze szczepy posiłkując się zdobytą wiedzą z różnych dziedzin biologii.

Related Post

Tajemnice saprofitów Nazywani są przez biologię mikrokonsumentami, roztoczami czy też saprofitami. Te nazwy dotyczą organizmów, których wspólną cechą jest uzyskiwanie energii do swoich procesów życiowych ze szczątków martwych organizmów. W biologii ten typ pozyskiwania ...
Przysadka – główny dowódca Maleńki, bo ważący około siedmiu gramów, gruczoł wydzielania wewnętrznego umiejscowiony w części mózgu określanej mianem podwzgórza stanowi niezwykle ważne centrum zarządzania organizmem. Badania prowadzone w biologii dowiodły jego niezwykłej funkcj...
Zgłębiając tajemnice człowieka Na końcu łańcucha ewolucji w świecie zwierząt w gromadzie ssaków znajduje się gatunek Homo. Człowiekowi, jego ewolucji, jego zachowaniom i predyspozycjom biologia poświeciła wiele uwagi w ramach wielu swoich dziedzin. Na bazie biologii wyrosła też a...
Obserwacja podstawą biologii Podstawowym narzędziem naukowców zajmujących się dyscypliną nauki jaką jest biologia jest obserwacja wybranych przez nich obiektów przyrodniczych ich środowisk w których egzystują oraz wszystkich procesów życiowych tych obiektów. Cała wiedza jaka je...
Ssaki z torbami Zamieszkujące tylko krainę nazywaną krainą australijską ssaki z rodziny workowców liczą ponad trzysta gatunków. Ta osobna linia ssaków biegnąca w dziale biologii dotyczącym ewolucji równolegle z gałęzią ssaków łożyskowych jest charakterystycznym sym...
Tajemnice genotypu Co to jest genotyp? Co takiego zawiera, że jest dla biologii jednym z ważniejszych pojęć? Genotyp stanowi zbiór wszystkich genów konkretnego egzemplarza organizmu żywego. Genotyp określa warunki dziedziczne konkretnego osobnika gdyż jest jedyny i ni...