Nie tylko winne

Królestwo fungi, czyli królestwo grzybów to w biologii ogromny rozdział. Kiedyś zaliczany był on do świata roślin, jednak w latach pięćdziesiątych XX wieku naukowcy umieścili grzyby w systematyce, jako osobne szóste królestwo organizmów żywych egzystujących na naszej planecie. Biologia, jako nauka opisała około stu trzydziestu tysięcy gatunków z królestwa fungi. Jest to jednak dopiero fragment wiedzy zdobytej na temat grzybów, których według szacunków biologów na Ziemi występuje ponad półtora miliona gatunków. Badania w tym obszarze biologii są prowadzone bardzo intensywnie, co skutkuje poznaniem i opisanie każdego roku około dwóch tysięcy nowych gatunków grzybów. Wielkość populacji oraz różnorodność gatunków i powszechność występowania w rozmaitych środowiskach sprawia, że grzyby odgrywają szereg bardzo różnych ról w swoich środowiskach a także dla człowieka. Pewne gatunki grzybów stanowią bezpośrednio pożywienie zwierząt oraz człowieka. Ludzie nauczyli się je odpowiednio przetwarzać oraz przechowywać. Powszechnie znane są metody stosowane na całym świecie takie jak suszenie grzybów czy marynowanie ich w zalewach octowych. Jednak grzyby w produkcji pożywienia nie tylko w ten sposób służą człowiekowi. Od wieków ludzie nauczyli się, bowiem wykorzystywać właściwości innych grzybów z rodziny Saccharomycetaceae czyli drożdżakowatych, czyli popularnych i powszechnie znanych drożdży. Właściwości drożdży dokładnie zostały opisane w momencie rozwoju takich nauk biologii jak biochemia czy fizjologia oraz wraz z rozwojem myśli technicznej, która dała naukowcom szersze horyzonty prowadzenia przez nich badań. Rozwój nauk przyrodniczych pozwolił poznać biologom do dnia dzisiejszego około trzydzieści gatunków drożdży. Każdy z tych gatunków dodatkowo posiada po kilkanaście różnych odmian. Łączy je jedna wspólna cecha a mianowicie do przetrwania potrzebne są im inne martwe organizmy. Wszystkie drożdże są, więc saprofitami, które do swojej egzystencji potrzebują cukrów prostych, czyli glukozy, fruktozy czy też rybozy. Rozkładają one te cukry w drodze przeważnie beztlenowej fermentacji alkoholowej, aby móc zregenerować tzw. NAD, czyli związek chemiczny odgrywający ogromną rolę w procesie oddychania komórkowego. Poznanie tych wszystkich mechanizmów spowodowało, że człowiek rozpoczął stosowanie drożdży na skalę przemysłową. Używane są tutaj drożdże należące do gatunku drożdży szlachetnych, które dzięki biologii molekularnej są dziś jednym z najbardziej dokładnie zbadanym gatunkiem. Dziś człowiek hoduje coraz to nowe szczepy tych grzybów coraz bardziej je udoskonalając. Drożdże od wieków służą człowiekowi do produkcji, chleba, ciast, wina czy też piwa. Ogromne znaczenie mają również w przemyśle mleczarskim przy produkcji serów, jogurtów czy tez kefiru. Wiedza na temat tego gatunku grzybów zdobyta przez biologów stworzyła możliwości przed przemysłowcami na produkcje rozmaitych odmian produktów. To przecież od rodzaju szczepu zależy smak wina, piwa czy też sera. Na potrzeby przemysłu biologowie tworzą, więc coraz to nowsze, doskonalsze szczepy posiłkując się zdobytą wiedzą z różnych dziedzin biologii.

Related Post

Kiedy stosować dietę oczyszczającą Jeśli chodzi o czas, w którym można zdecydować się na odchudzanie w błyskawicznym tempie, jakim jest dieta oczyszczająca, to nie ma jakiegoś konkretnego momentu. Każdy z nas może się zdecydować na taką kurację, kiedy tylko będziemy mieć na to ochotę....
Białka podstawą skutecznej diety Jeśli mamy do wyboru trzy różne grupy odżywcze, jak białka, tłuszcze i cukry, które mają umożliwić nam odchudzanie się, to na pewno nasz wybór nie padnie na dwa ostatnie składniki, które stanowią główną przyczynę powstawania tkanki tłuszczowej. Dlate...
Podstawowe teorie biologii Podobnie jak w innych dziedzinach wiedzy które opierają się na stwierdzonych faktach, takich jak chemia czy fizyka, również biologia ma swoje zasady, teorie i prawa. Stanowią one bazę czyli fundament biologii jako nauki.Podstawowe prawa biologii dot...
Co należy wykluczyć z diety Stosowanie zdrowej diety jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Przede wszystkim pozwala na zmianę niewłaściwego trybu życia, co ma wpływ na wszystkie sfery naszego funkcjonowania. Jeśli zdecydujemy się na stosowanie zdrowej diety, będziemy mogli odczuć wy...
Dieta kopenhaska i jej skutki Dieta kopenhaska związana jest z wieloma kontrowersjami, jakie wokół niej się pojawiają. Chociaż jest już stosowana przez dość długi czas, to jednak wciąż budzi skrajne emocje. Specjaliści patrzą podejrzliwie na tak szybką utratę wagi, bowiem dzieje ...
Dieta antycellulitowa Jest to bardzo ciekawa dieta dla wszystkich ludzi, którzy chcą żyć zdrowo i lekko, dlatego mogą z niej skorzystać nie tylko kobiety, ale również mężczyźni. Założenia tej diety opierają się przede wszystkim na zasadzie, że dieta powinna być nie tylko ...