Nie tylko winne

Królestwo fungi, czyli królestwo grzybów to w biologii ogromny rozdział. Kiedyś zaliczany był on do świata roślin, jednak w latach pięćdziesiątych XX wieku naukowcy umieścili grzyby w systematyce, jako osobne szóste królestwo organizmów żywych egzystujących na naszej planecie. Biologia, jako nauka opisała około stu trzydziestu tysięcy gatunków z królestwa fungi. Jest to jednak dopiero fragment wiedzy zdobytej na temat grzybów, których według szacunków biologów na Ziemi występuje ponad półtora miliona gatunków. Badania w tym obszarze biologii są prowadzone bardzo intensywnie, co skutkuje poznaniem i opisanie każdego roku około dwóch tysięcy nowych gatunków grzybów. Wielkość populacji oraz różnorodność gatunków i powszechność występowania w rozmaitych środowiskach sprawia, że grzyby odgrywają szereg bardzo różnych ról w swoich środowiskach a także dla człowieka. Pewne gatunki grzybów stanowią bezpośrednio pożywienie zwierząt oraz człowieka. Ludzie nauczyli się je odpowiednio przetwarzać oraz przechowywać. Powszechnie znane są metody stosowane na całym świecie takie jak suszenie grzybów czy marynowanie ich w zalewach octowych. Jednak grzyby w produkcji pożywienia nie tylko w ten sposób służą człowiekowi. Od wieków ludzie nauczyli się, bowiem wykorzystywać właściwości innych grzybów z rodziny Saccharomycetaceae czyli drożdżakowatych, czyli popularnych i powszechnie znanych drożdży. Właściwości drożdży dokładnie zostały opisane w momencie rozwoju takich nauk biologii jak biochemia czy fizjologia oraz wraz z rozwojem myśli technicznej, która dała naukowcom szersze horyzonty prowadzenia przez nich badań. Rozwój nauk przyrodniczych pozwolił poznać biologom do dnia dzisiejszego około trzydzieści gatunków drożdży. Każdy z tych gatunków dodatkowo posiada po kilkanaście różnych odmian. Łączy je jedna wspólna cecha a mianowicie do przetrwania potrzebne są im inne martwe organizmy. Wszystkie drożdże są, więc saprofitami, które do swojej egzystencji potrzebują cukrów prostych, czyli glukozy, fruktozy czy też rybozy. Rozkładają one te cukry w drodze przeważnie beztlenowej fermentacji alkoholowej, aby móc zregenerować tzw. NAD, czyli związek chemiczny odgrywający ogromną rolę w procesie oddychania komórkowego. Poznanie tych wszystkich mechanizmów spowodowało, że człowiek rozpoczął stosowanie drożdży na skalę przemysłową. Używane są tutaj drożdże należące do gatunku drożdży szlachetnych, które dzięki biologii molekularnej są dziś jednym z najbardziej dokładnie zbadanym gatunkiem. Dziś człowiek hoduje coraz to nowe szczepy tych grzybów coraz bardziej je udoskonalając. Drożdże od wieków służą człowiekowi do produkcji, chleba, ciast, wina czy też piwa. Ogromne znaczenie mają również w przemyśle mleczarskim przy produkcji serów, jogurtów czy tez kefiru. Wiedza na temat tego gatunku grzybów zdobyta przez biologów stworzyła możliwości przed przemysłowcami na produkcje rozmaitych odmian produktów. To przecież od rodzaju szczepu zależy smak wina, piwa czy też sera. Na potrzeby przemysłu biologowie tworzą, więc coraz to nowsze, doskonalsze szczepy posiłkując się zdobytą wiedzą z różnych dziedzin biologii.

Related Post

Zabawy w Pana Boga Pragnienia i potrzeby człowieka od zarania dziejów stanowiły motor napędowy ewolucji i rozwoju cywilizacji. Skłaniało to ludzkość do poszukiwań wiedzy w różnych dziedzinach mogących przyczynić się do jego ekspansji terenowej, technologicznej i przem...
Zachowania zwierząt Świat zwierząt jest dosłowną kopalnią wiedzy z dziedziny biologii czasami wydaje się, że jest on niewyczerpanym źródłem wiedzy o wszystkich gatunkach organizmów zwierzęcych. Cały czas biolodzy zaskakują nas nowymi odkryciami w tym obszarze biologii....
Na ratunek ginącym gatunkom Człowiek obserwując od wieków świat organizmów żywych zauważył, ze wiele z nich zaczyna drastycznie zmniejszać swoją populację w skutek nieprzemyślanych działań, jakie podejmowane są przez ludzkość. Wymieranie, czyli proces znikania gatunków na Ziem...
Miedzy techniką a biologią Ślady myśli biologicznej oraz jej wykorzystanie znajdziemy w wielu innych dyscyplinach nauki, które jak by się wydawało nie powinny z biologią mieć nic wspólnego. Okazuje się jednak, ze przez tysiąclecia człowiek opracował wiele procesów przetworzen...
Rozszyfrowany genom Mówiąc o genomie ludzkim nie można mylić go z genotypem. Te dwa terminy są bardzo podobne jednak dotyczą dwóch zasadniczo różnych jednostek genetycznych organizmu, jakie zapisano w teorii biologii. Określenie genom odnosi się do materiału genetyczne...
Poszufladkowani Zbieranie informacji o wszystkich organizmach żywych zamieszkujących naszą planetę musiało doprowadzić do ich uporządkowania. Poznanie drogi ewolucji poszczególnych organizmów pozwoliło z biegiem lat wprowadzić do biologii jednolitą i logiczną syste...