Nie tylko winne

Królestwo fungi, czyli królestwo grzybów to w biologii ogromny rozdział. Kiedyś zaliczany był on do świata roślin, jednak w latach pięćdziesiątych XX wieku naukowcy umieścili grzyby w systematyce, jako osobne szóste królestwo organizmów żywych egzystujących na naszej planecie. Biologia, jako nauka opisała około stu trzydziestu tysięcy gatunków z królestwa fungi. Jest to jednak dopiero fragment wiedzy zdobytej na temat grzybów, których według szacunków biologów na Ziemi występuje ponad półtora miliona gatunków. Badania w tym obszarze biologii są prowadzone bardzo intensywnie, co skutkuje poznaniem i opisanie każdego roku około dwóch tysięcy nowych gatunków grzybów. Wielkość populacji oraz różnorodność gatunków i powszechność występowania w rozmaitych środowiskach sprawia, że grzyby odgrywają szereg bardzo różnych ról w swoich środowiskach a także dla człowieka. Pewne gatunki grzybów stanowią bezpośrednio pożywienie zwierząt oraz człowieka. Ludzie nauczyli się je odpowiednio przetwarzać oraz przechowywać. Powszechnie znane są metody stosowane na całym świecie takie jak suszenie grzybów czy marynowanie ich w zalewach octowych. Jednak grzyby w produkcji pożywienia nie tylko w ten sposób służą człowiekowi. Od wieków ludzie nauczyli się, bowiem wykorzystywać właściwości innych grzybów z rodziny Saccharomycetaceae czyli drożdżakowatych, czyli popularnych i powszechnie znanych drożdży. Właściwości drożdży dokładnie zostały opisane w momencie rozwoju takich nauk biologii jak biochemia czy fizjologia oraz wraz z rozwojem myśli technicznej, która dała naukowcom szersze horyzonty prowadzenia przez nich badań. Rozwój nauk przyrodniczych pozwolił poznać biologom do dnia dzisiejszego około trzydzieści gatunków drożdży. Każdy z tych gatunków dodatkowo posiada po kilkanaście różnych odmian. Łączy je jedna wspólna cecha a mianowicie do przetrwania potrzebne są im inne martwe organizmy. Wszystkie drożdże są, więc saprofitami, które do swojej egzystencji potrzebują cukrów prostych, czyli glukozy, fruktozy czy też rybozy. Rozkładają one te cukry w drodze przeważnie beztlenowej fermentacji alkoholowej, aby móc zregenerować tzw. NAD, czyli związek chemiczny odgrywający ogromną rolę w procesie oddychania komórkowego. Poznanie tych wszystkich mechanizmów spowodowało, że człowiek rozpoczął stosowanie drożdży na skalę przemysłową. Używane są tutaj drożdże należące do gatunku drożdży szlachetnych, które dzięki biologii molekularnej są dziś jednym z najbardziej dokładnie zbadanym gatunkiem. Dziś człowiek hoduje coraz to nowe szczepy tych grzybów coraz bardziej je udoskonalając. Drożdże od wieków służą człowiekowi do produkcji, chleba, ciast, wina czy też piwa. Ogromne znaczenie mają również w przemyśle mleczarskim przy produkcji serów, jogurtów czy tez kefiru. Wiedza na temat tego gatunku grzybów zdobyta przez biologów stworzyła możliwości przed przemysłowcami na produkcje rozmaitych odmian produktów. To przecież od rodzaju szczepu zależy smak wina, piwa czy też sera. Na potrzeby przemysłu biologowie tworzą, więc coraz to nowsze, doskonalsze szczepy posiłkując się zdobytą wiedzą z różnych dziedzin biologii.

Related Post

Zgrany zespół Organizmy wielokomórkowe poddane badaniom naukowym pozwoliły na stwierdzenie, że zbudowały je grupy poszczególnych komórek podobnych do siebie połączone w pewne zespoły nazwane w biologii terminem tkanek. Dokładne badania poszczególnych organizmów d...
Żołnierze pierwszej linii frontu O ich istnieniu pisali już naukowcy z dziedziny biologii w pod koniec dziewiętnastego wieku, wydzielane są przez limfocyty B i stają na straży zdrowia organizmu człowieka. Mowa oczywiście o białkach odpornościowych nazywanych przeciwciałami potoczni...
Na straży zdrowia Lata ewolucji wykształciły w organizmach szereg mechanizmów wewnętrznych, które stoją na straży i chronią go przed szkodliwym działaniem otoczenia, czynnikami chorobotwórczymi oraz wszystkimi innymi czynnikami patogennymi mogącymi mieć negatywny wpł...
Trucizna czy lekarstwo Badacze nauk przyrodniczych obserwując organizmy żywe opisali wiele przykładów dwojakiego ich działania na inne organizmy. Bardzo często mamy do czynienia z właściwościami roślin czy też zwierząt zarówno leczniczymi jak i trującymi. Biologia przytac...
Tajemnice mózgu Najbardziej tajemniczy, o skomplikowanej budowie organ, jaki posiada człowiek to jest jego mózg, a właściwie mózgowie. Część ośrodkowego układu nerwowego człowieka jest zamknięta w czaszce głowy, nazywanej też mózgoczaszką jest dla badaczy dziedzin ...
Na ratunek ginącym gatunkom Człowiek obserwując od wieków świat organizmów żywych zauważył, ze wiele z nich zaczyna drastycznie zmniejszać swoją populację w skutek nieprzemyślanych działań, jakie podejmowane są przez ludzkość. Wymieranie, czyli proces znikania gatunków na Ziem...