Nie tylko winne

Królestwo fungi, czyli królestwo grzybów to w biologii ogromny rozdział. Kiedyś zaliczany był on do świata roślin, jednak w latach pięćdziesiątych XX wieku naukowcy umieścili grzyby w systematyce, jako osobne szóste królestwo organizmów żywych egzystujących na naszej planecie. Biologia, jako nauka opisała około stu trzydziestu tysięcy gatunków z królestwa fungi. Jest to jednak dopiero fragment wiedzy zdobytej na temat grzybów, których według szacunków biologów na Ziemi występuje ponad półtora miliona gatunków. Badania w tym obszarze biologii są prowadzone bardzo intensywnie, co skutkuje poznaniem i opisanie każdego roku około dwóch tysięcy nowych gatunków grzybów. Wielkość populacji oraz różnorodność gatunków i powszechność występowania w rozmaitych środowiskach sprawia, że grzyby odgrywają szereg bardzo różnych ról w swoich środowiskach a także dla człowieka. Pewne gatunki grzybów stanowią bezpośrednio pożywienie zwierząt oraz człowieka. Ludzie nauczyli się je odpowiednio przetwarzać oraz przechowywać. Powszechnie znane są metody stosowane na całym świecie takie jak suszenie grzybów czy marynowanie ich w zalewach octowych. Jednak grzyby w produkcji pożywienia nie tylko w ten sposób służą człowiekowi. Od wieków ludzie nauczyli się, bowiem wykorzystywać właściwości innych grzybów z rodziny Saccharomycetaceae czyli drożdżakowatych, czyli popularnych i powszechnie znanych drożdży. Właściwości drożdży dokładnie zostały opisane w momencie rozwoju takich nauk biologii jak biochemia czy fizjologia oraz wraz z rozwojem myśli technicznej, która dała naukowcom szersze horyzonty prowadzenia przez nich badań. Rozwój nauk przyrodniczych pozwolił poznać biologom do dnia dzisiejszego około trzydzieści gatunków drożdży. Każdy z tych gatunków dodatkowo posiada po kilkanaście różnych odmian. Łączy je jedna wspólna cecha a mianowicie do przetrwania potrzebne są im inne martwe organizmy. Wszystkie drożdże są, więc saprofitami, które do swojej egzystencji potrzebują cukrów prostych, czyli glukozy, fruktozy czy też rybozy. Rozkładają one te cukry w drodze przeważnie beztlenowej fermentacji alkoholowej, aby móc zregenerować tzw. NAD, czyli związek chemiczny odgrywający ogromną rolę w procesie oddychania komórkowego. Poznanie tych wszystkich mechanizmów spowodowało, że człowiek rozpoczął stosowanie drożdży na skalę przemysłową. Używane są tutaj drożdże należące do gatunku drożdży szlachetnych, które dzięki biologii molekularnej są dziś jednym z najbardziej dokładnie zbadanym gatunkiem. Dziś człowiek hoduje coraz to nowe szczepy tych grzybów coraz bardziej je udoskonalając. Drożdże od wieków służą człowiekowi do produkcji, chleba, ciast, wina czy też piwa. Ogromne znaczenie mają również w przemyśle mleczarskim przy produkcji serów, jogurtów czy tez kefiru. Wiedza na temat tego gatunku grzybów zdobyta przez biologów stworzyła możliwości przed przemysłowcami na produkcje rozmaitych odmian produktów. To przecież od rodzaju szczepu zależy smak wina, piwa czy też sera. Na potrzeby przemysłu biologowie tworzą, więc coraz to nowsze, doskonalsze szczepy posiłkując się zdobytą wiedzą z różnych dziedzin biologii.

Related Post

Na straży zdrowia Lata ewolucji wykształciły w organizmach szereg mechanizmów wewnętrznych, które stoją na straży i chronią go przed szkodliwym działaniem otoczenia, czynnikami chorobotwórczymi oraz wszystkimi innymi czynnikami patogennymi mogącymi mieć negatywny wpł...
Świat zwierząt Pierwszy naturalny podział biologii jako dyscypliny naukowej nastąpił w sposób naturalny dzieląc ją na dwa oddzielne działy. W sposób naturalny naukowcy wyodrębnili w naukach biologicznych świat roślin i królestwo zwierząt. Otrzymały one swoje nauko...
Rodzinne różnice Badania prowadzone w ramach biologii nad ewolucją życia na Ziemi dały odpowiedź na wiele pytań zadawanych od starożytności oraz wyjaśniły wiele dziwnych anomalii występujących w świecie ożywionym. Zwłaszcza moment rozwoju biologii molekularnej w dom...
Organizacje świata zwierząt Nie tylko człowiek jest istotą społeczną, która dąży do tworzenia grup, wspólnot czy też organizacji zrzeszających jednostki ludzkie o podobnych zainteresowaniach, problemach lub dążeniach. Biologia opisuje całe szeregi poszczególnych gatunków organ...
Stadia rozwojowe zarodka Największą tajemnicą dla człowieka, jaką zgłębił za pomocą dyscypliny nauki, jaką jest biologia jest proces przekazywania życia przez organizmy żywe. Przekazywanie cech gatunkowych przez organizmy rodzicielskie zostało zbadane i opisane przez genety...
Tajemnica DNA Jedną z większych zagadek biologii stanowi zjawisko dziedziczenia. Dlaczego pewne cechy są przekazywane częściej niż inne? Jak to się dzieje, że pewnym chorobom nie ulegają organizmy rodzaju żeńskiego a są przypadłością tylko i wyłącznie organizmów ...