Tajemnice saprofitów

Nazywani są przez biologię mikrokonsumentami, roztoczami czy też saprofitami. Te nazwy dotyczą organizmów, których wspólną cechą jest uzyskiwanie energii do swoich procesów życiowych ze szczątków martwych organizmów. W biologii ten typ pozyskiwania energii nazywany jest cudzożywnością. Energia pozyskiwana przez saprofity pozyskiwana jest z rozkładu związków organicznych do związków prostych. Największą liczbę organizmów saprofitycznych w przyrodzie stanowią drobnoustroje oraz grzyby. Cechą bardzo ważną dla saprofitów jest ich zdolność rozkładu związków organicznych do wspomnianych prostych związków mineralnych tj. związków nieorganicznych, dlatego też saprofity mają jeszcze jedno określenie reducentów czy też destruenci. Większość organizmów reducenckich, jakie zostały poznane i opisana na potrzeby biologii to przede wszystkim grzyby i bakterie. Organizmy te przyczyniają się do krążenia w środowisku wielu niezbędnych do procesów życiowych organizmów zarówno roślinnych jak i zwierzęcych. Tak też dzięki saprofitom można zaobserwować wiele życiowych procesów biochemicznych dostarczających innym żywym formom substancji takich jak woda, dwutlenek węgla czy tlenek azotu niezbędnych do ich funkcjonowania. Organizmy samożywne określane przez biologów mianem producentów potrzebują tych substancji do procesów fotosyntezy lub chemosyntezy. Są to dwa najważniejsze procesy chemiczne, jakie zachodzą w komórkach żywych organizmów, od których zależy istnienie życia na Ziemi. Saprofityzm jest jedną z form cudzożywności, czyli sposobu, w jaki odżywią się zwierzęta, grzyby, organizmy pasożytnicze w tym niektóre rośliny. Te ostatnie stanowią niewielki procent wszystkich gatunków roślin, które są przede wszystkim organizmami samożywnymi zdolnymi do przeprowadzania procesów fotosyntezy w swoich komórkach. Rośliny cudzożywne to przede wszystkim organizmy pasożytnicze korzystające z substancji mineralnych, wody i związków organicznych, jakie wytwarzają organizmy, na których one pasożytują. Biologia poza występowaniem takiego typu roślin nie odnotowała ich pozytywnego znaczenia w przyrodzie. Taka rola, jeżeli oczywiści eona jest nie została jeszcze przez naukowców odkryta. Większość saprofitów strawiony pokarm w procesie tak zwanego trawienia zewnętrznego potrafi wchłonąć do swojego organizmu w drodze osmozy. Dlatego często mówi się o występowaniu wśród nich saprofagów, czyli organizmów nazywanych też szczątkojadami, pełnią one ważną rolę oczyszczającą w ekosystemach, przywracając w nich równowagę ekologiczną. Biologia wyróżnia trzy rodzaje tego typy organizmów saprofitycznych. Pierwsze żyją tuż pod powierzchnią ziemi, są to przede wszystkim drobnoustroje a także glony, larwy owadów, nicienie i pierścienice a nawet myszy i krety. Nadano im nazwę edafonu. Wielu naukowców uważa, że do edafonów można zaliczyć także całość organizmów żywych znajdujących się w glebie, także zaliczając tutaj części roślin znajdujące się w ziemi. Drugą grupą są organizmy, dla których pożywieniem są wydaliny innych zwierząt. Koprofagami, bo tak nazywa się ta grupa są tylko organizmy ze świata zwierzęcego. Ostatnią grupę szczątkojadów stanowią nekrofagi, czyli organizmy, dla których pożywienie stanowią martwe organizmy zwierzęce. Terminem nekrofagów w biologii określane są bezkręgowce, zaś zwierzęta z typu kręgowców zostały nazwane padlinożercami.

Related Post

Kosmetyki do ust Nasze usta potrzebują nie tylko kolorowej pomadki, żeby kusić swoją zmysłowością, ale także czegoś więcej. Przede wszystkim musimy pamiętać, że istnieją kosmetyki, które obecnie pozwalają nam zadbać o nasze usta bez względu na porę roku i problem, z...
Dieta księżycowa Ludzki organizm działa według pewnych zasad, dotyczy to także trawienia. Na pewno warto je poznać, żeby nie tyć. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że najwięcej energii potrzebujemy rano, dlatego właśnie o tej porze najlepiej zjadać jak najbardziej wa...
Dieta na odchudzanie Chociaż brzmi to nieco dramatycznie, wielu ludzi panicznie boi się wizyty u dentysty. Tymczasem przyczyną problemów z uzębieniem są nie tylko zaniedbania w zakresie higieny jemy ustnej (mycie zębów po każdym posiłku), ale także błędy żywieniowe. Najc...
Dieta dla dziecka Z roku na rok obserwuje się to, że jednak dzieci stają się coraz bardziej otyłe. Wiadomo, że przyczyn takiej sytuacji może być naprawdę bardzo wiele. Z uwagi jednak na to, że pozostają one pod nasza opieką to jednak bardzo wiele będzie zależało właśn...
Dieta kapuściana i jej powtarzanie Dieta kapuściana daje tak wspaniałe efekty, że zapewne wiele osób marzy o tym, by ją powtórzyć. Oczywiście należy się do tego odpowiednio przygotować. Przy stosowaniu każdej diety należy pamiętać, że po jej odstawieniu nie można przejść do starych na...
Dieta Cud Dieta Cud jest szczególnie polecana osobom, które borykają się z problemami serca. Oczywiście wszelkie zmiany trybu życia, tak drastyczne, jak dieta, powinny być konsultowane z lekarzem. Dlatego warto się przebadać i zobaczyć, czy zmiana nawyków żywi...