Piramida troficzna

Każdy organizm żywy do swojej egzystencji potrzebuje pożywienia. Organizmy nie odżywiają się w sposób jednakowy, to zróżnicowanie fizjologiczne stało się przyczynkiem ich badań przez biologów. W ten sposób zostały wyłonione w biologii tak zwane poziomy troficzne. Za pojęciem trofizm naukowcy umieścili relacje pokarmowe, jakie występują w przyrodzie między bytującymi obok siebie organizmami żywymi. Biologia wylicza trzy poziomy troficzne. Naukowcy badając fizjologię odżywiania organizmów podzieli je na producentów, konsumentów oraz saprofagi. Grupa troficzna określona mianem producentów to organizmy wytwarzające substancje pokarmowe z prostych związków nieorganicznych. Są to wszystkie organizmy roślinne, które w procesie fotosyntezy lub rzadziej chemosyntezy wytwarzają cukry. Substancje prze siebie wytworzone służą dla organizmu roślinnego do przeprowadzenia procesów metabolicznych w nich zachodzących a także do budowy ich organizmu. Producenci tworzą w przyrodzie tak zwaną biomasę roślinną. Kolejna grupa troficzna nazwana w biologii konsumentami korzysta z organizmów producenckich. Konsumenci w przyrodzie to zwierzęta, grzyby, bakterie, oraz rośliny pasożytnicze. Wszystkie te organizmy łączy wspólny sposób odżywiania polegający na cudzożywności, czyli pobieraniu przez te organizmy gotowych już związków organicznych z innych organizmów żywych. Grupę konsumentów biologia dzieli na kilka rzędów, dokonując tej klasyfikacji na podstawie zdobywanego przez nich pożywienia. Konsumenci zaliczeni do pierwszego rzędu to tylko i wyłącznie organizmy, dla których pożywienie stanowią producenci, czyli są to organizmy roślinożerne. Kolejnym rzędem konsumentów są drapieżniki dzielone na dwa szczeble pierwszego szczebla, dla których pożywieniem są organizmy roślinożerne, czyli konsumenci pierwszego rzędu. Drugi stopień tworzą drapieżniki żywiące się z kolei drapieżnikami pierwszego stopnia. Ostatnim rodzajem w biologii poziomem troficznym są saprofagi nazywane też reducentami, czyli organizmy redukujące to jest przekształcające związki organiczne w związki nieorganiczne. Biologia ma opracowane całe szeregi tak zwanych łańcuchów pokarmowych. Łańcuchy zbudowane są z ogniw, którymi są konkretne gatunki organizmów żywych. Łańcuchy pokarmowe są bardzo ważne w nauce biologicznej, jaką jest ekologia, gdyż pokazują wszystkie zależności pokarmowe, jakie występuj ą w konkretnych ekosystemach. Zbudowane są one z pojedynczych łańcuchów pokarmowych, które w sieci mogą się między sobą przeplatać. Łańcuchy nie są one jednakowe. W biologii łańcuchy pokarmowe podzielono na trzy rodzaje. Pierwszy typ to łańcuch spasania, w którym pierwszym ogniwem jest producent kolejnym konsument pierwszego rzędu, a dalszymi ogniwami są drapieżniki. Kolejny typ to łańcuch detrytusowy zaczynający się od martwej materii roślinnej lub zwierzęcej, kolejnie poprzez saprofagi i drobnoustroje kończy się na organizmach konsumentów drugiego rzędu. Ostatni typ stanowi łańcuch pasożytów. Wszystkie prawa i reguły dotyczące przebiegu materii w poszczególnych ekosystemach w biologii nazwano piramidą troficzną, które najprościej mówiąc pokazuje, kto kogo w przyrodzie zjada.

Related Post

Tajemnicze chromosomy Na początku XX wielu w roku 1911 Thomas Hunt Morgan, amerykański biolog z dziedziny zoologii wprowadził do historii biologii pojecie chromosomu, określił jego budowę, wskazał też na istnienie chromosomów, których jedynym zadaniem jest determinowanie...
Na ratunek ginącym gatunkom Człowiek obserwując od wieków świat organizmów żywych zauważył, ze wiele z nich zaczyna drastycznie zmniejszać swoją populację w skutek nieprzemyślanych działań, jakie podejmowane są przez ludzkość. Wymieranie, czyli proces znikania gatunków na Ziem...
Tajemnice saprofitów Nazywani są przez biologię mikrokonsumentami, roztoczami czy też saprofitami. Te nazwy dotyczą organizmów, których wspólną cechą jest uzyskiwanie energii do swoich procesów życiowych ze szczątków martwych organizmów. W biologii ten typ pozyskiwania ...
Miedzy techniką a biologią Ślady myśli biologicznej oraz jej wykorzystanie znajdziemy w wielu innych dyscyplinach nauki, które jak by się wydawało nie powinny z biologią mieć nic wspólnego. Okazuje się jednak, ze przez tysiąclecia człowiek opracował wiele procesów przetworzen...
Świat owadów Dział biologii zajmujący się zbieraniem wszystkich informacji o świecie owadów to entomologia. Lata badań prowadzone przez biologów w świecie owadów sprawiły, ze współczesna biologia wyróżnia entomologię ogólną, która bada cechy anatomiczne owadzich...
Rozszyfrowany genom Mówiąc o genomie ludzkim nie można mylić go z genotypem. Te dwa terminy są bardzo podobne jednak dotyczą dwóch zasadniczo różnych jednostek genetycznych organizmu, jakie zapisano w teorii biologii. Określenie genom odnosi się do materiału genetyczne...