Miedzy techniką a biologią

Ślady myśli biologicznej oraz jej wykorzystanie znajdziemy w wielu innych dyscyplinach nauki, które jak by się wydawało nie powinny z biologią mieć nic wspólnego. Okazuje się jednak, ze przez tysiąclecia człowiek opracował wiele procesów przetworzeniowych, które ułatwiają mu życie właśnie z wykorzystaniem znajomości procesów, jakie zachodzą w organizmach albo też z udziałem samych organizmów żywych. Biologia ściśle związała się z wieloma gałęziami przemysłu ułatwiając życie człowiekowi. Wiemy, że już kilka tysięcy lat przed naszą erą człowiek podświadomie stworzył pierwsze procesy technologiczne, w których do wytwarzania żywności wykorzystał właściwości innych żyjących na Ziemi organizmów żywych. Nie zastanawiamy się na faktem, kiedy upieczono pierwszy chleb, czy też wyprodukowano pierwszy dzban wina lub piwa. Okazuje się, że ta forma pożywienia znana była osobnikom ludzkim wiele tysięcy lat przed narodzeniem Chrystusa. Oznacza to, więc, że nasi praprzodkowie potrafili wykorzystywać proces fermentacji cukrów, jaką wywoływały organizmy żyjące na podłożach bogatych w cukry proste, czyli inaczej mówiąc nauczyli się używać drożdży. Dziś jedząc przetwory mleczne nie zastanawiamy się, że są one produktami, jakie powstały dzięki wiedzy zawartej w biologii. Pierwsze sery czy jogurty produkowali już chińczycy wiele lat przed nastaniem obecnej ery wykorzystując do tego podświadomie bakterie produkujące kwas mlekowy. Ludzkość metodą obserwacji otaczającego świata i zachodzących w nim procesów nauczyła się produkować wiele produktów żywnościowych czy też przetwarzać niektóre materiały zanim odkryto i opisano występujące na Ziemi bakterie, wirusy, grzyby. Za nim człowiek ujął we wzór chemiczny przebieg fermentacji alkoholowej i określił warunki jej przebiegu oraz co najważniejsze ustalił, jakie organizmy ją wywołują od setek tysięcy lat już ją stosował w praktyce. Gwałtowne przyspieszenie na tej płaszczyźnie nastąpiło w XX wieku a tak naprawdę dopiero w drugiej jego połowie. Wykształciła się wtedy na kanwie współpracy biologii z techniką dyscyplina nazwana biotechnologią. Ni została ona zaliczona w poczet dyscyplin biologii, lecz została zakwalifikowana, jako nauka techniczna. W ramach tej nauki technicznej wydzielono biotechnologię zwierząt, biotechnologię roślin oraz biotechnologię żywności. W miarę rozwoju nauk biologicznych i wykorzystywania ich zdobyczy w technologiach zastosowano kolejny podział biotechnologii na tradycyjną i nowoczesną, czyli taką, w której stosuje się organizmy zmodyfikowane genetycznie. Koniec XX wieku przyniósł jeszcze jeden podział, jaki zaproponowały organizacje zajmujące się stosowaniem biotechnologii, Związany jest on ściśle z obszarami, w których współcześnie ta dyscyplina znalazła zastosowanie a dzieli te obszary przydzielonymi do nich kolorami. I tak biała biotechnologia to biokataliza i bioprocesy w ochronie środowiska, czerwona to medycyna, zielona biotechnologia związana jest z rolnictwem zaś kolor fioletowy określa ustawodawstwo regulujące stosowanie biotechnologii na różnych płaszczyznach życia współczesnego człowieka.

Related Post

Pasożyty wydłużają życie Najbardziej fascynująca zagadka nauki, oprócz istnienia Boga, czyli zagadka życia od wielu set lat spędza sen z oczu naukowcom, a szczególności biologom. Postępy medycyny, która zlikwidowała, albo bardzo ograniczyła wiele śmiertelnych chorób takich ...
Świat drapieżników Drapieżniki to osobniki ze świata zwierząt, dla których pożywieniem są inne zwierzęta, które przed skonsumowaniem muszą zostać przez drapieżnika zabite. Zachowanie to zwierząt zaliczonych przez biologię do kategorii drapieżników jest obok konkurencj...
Walka o zachowanie różnorodności Biologia, jako nauka stanowi zbiór wiadomości dotyczących organizmów żywych zamieszkujących naszą planetę. Wiedza ta jest bardzo szeroka i różnorodna. Współcześni naukowcy i badacze z zakresu biologii mają do swojej dyspozycji ogromne pokłady opisów...
Płciowo czy bezpłciowo Powstawanie nowych osobników potomnych u wszystkich rodzajów organizmów żywych zamieszkujących Ziemię intrygowało uczonych zgłębiających wiedzę z dziedziny biologii i nauk jej pokrewnych. Dlaczego jedne organizmy powstają z jaja, inne przez pączkowa...
Porządek z grzybami Wielokomórkowce, występujące na obszarze całej kuli ziemskiej we wszystkich strefach klimatycznych nazywane grzybami przeszły w biologii długą drogę zanim znalazły swoje miejsce w systematyce. Wiele gatunków grzybów znane było człowiekowi już od daw...
Uporządkowane pokrewieństwo Przeprowadzona w ramach biologii klasyfikacja wszystkich organizmów żywych zamieszkujących Ziemię stworzyła podwaliny pod nową dyscyplinę nauki nazwaną przez biologów kladystyką. Z biegiem lat metody, jakie zostały w jej ramach wypracowane zaczęły s...