Warzyw w diecie nigdy dość

 

Ile warzyw powinno znajdować się w naszej codziennej diecie ?

Warzywa to najlepsze źródło witamin w diecie. Powinniśmy dodawać je praktycznie do każego posiłku. Ważne by odpowiednio je obrabiać termicznie. Najzdrowsze są oczywiście na surowo jednak nie każde warzywa możemy jeść w ten sposób. Zjedzenie na przykład surowego ziemniaka może nieprzyjemnie skończyć się dla naszego zdrowia. Niestety możemy warzywa przyrządzić w taki sposób, że do końca nie będą dietetyczne, a wręcz spowodują tycie. Można to w prosty sposób pokazać właśnie za pomocą ziemniaka. Ugotowany ziemniak bez sosu będzie dobrym źródłem węglowodanów co prawda straci trochę podczas procesu gotowania na przykład witaminy ale będzie zdrowszy niż gdybyśmy zrobili go w postaci frytek na głębokim oleju. W sezonie najlepiej wybierać świeże warzywa bo są bogate w witaminy i mają najlepszy smak. Zimą najlepiej wybierać mrożone warzywa i przygotowywać je na przykład na patelni grillowej bez tłuszczu albo w piekarniku lub na parze. Warzywa powinny być obecne w każdym posiłku, a właściwie to powinny stanowić dwie trzecie każdego posiłku jeśli spojrzeć na to pod względem objętościowym. Tak naprawdę jeśli dobrze przemyślimy nasze posiłki to bez problemu możemy dodawać je wszędzie wystarczy tylko trochę wyobraźni. Chociaż z drugiej strony za bardzo starać się nie trzeba bo warzywa świetnie pasują do mięs, serów, wędlin, ryb dlatego możemy śmiało jeść je na śniadanie, obiad i kolacje. Są również świetną bazą jeśli nasza dieta jest bogata w zupy ponieważ z łatwością możemy tworzyć przeróżne kombinacje zup na bazie na przykład warzyw i bulionu.

RelatedPost