Jak najzdrowiej przyrządzić rybę ?

 

Najlepsze sposoby na zdrowy posiłek, którego głównym składnikiem jest ryba.

 

Ryba to najzdrowsze mięso, które jest bogatym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3. Niestety nieodpowiednia obróbka może spowodować, że posiłek podczas przygotowania straci wartości odżywcze i zdrowotne kosztem walorów smakowych. Najlepszym rozwiązaniem będzie gotowanie ryby na parze w specjalnym naczyniu albo smażenie jej na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Dodatkowo możemy owinąć rybę w folię aluminiową i wsadzić do piekarnika z dodatkiem przypraw. Takie gotowanie to również samo zdrowie. Z reguły wpływ na dietetyczność danego posiłku mają dodatki i w przypadku mięs i ryb panierka. Najgorzej jeśli mięso panierowane jest w duże ilości bułki tartej, a później smażone na dużej ilości tłuszczu. Przyjęło się, że ryby powinno się smażyć na bardzo głębokim tłuszczu niestety to powoduje, że pod wpływem takiej obróbki tracimy wiele składników odżywczych. Duży wpływ na jakość i dietetyczność potrawy mają dodatki. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba bez panierki w przyprawach przygotowana na patelni grillowej niż ryba w panierce smażona na głębokim tłuszczu. Dodatkowo jeśli do ryby zjemy ryż lub makaron pełnoziarnisty, a nie frytki smażone również na oleju to będzie to naprawdę zdrowy posiłek. Warto również zwrócić uwagę jaki sos dodajemy do ryżu, czy też mięsa oraz jak obrobione są dodatki w postaci surówek czy sałatek. Czasami z pozoru zdrowa sałatka może mieć w składzie dużo majonezu co spowoduje znaczny wzrost kaloryczności potrawy wpływając tym samym negatywnie na nasze zdrowie.

RelatedPost