Żywienie i otyłość

32Już ponad 2500 lat temu zdawano sobie sprawę, że dbanie o właściwy skład i ilość pożywienia przyczynia się do zachowania zdrowia. Na przykład wspomniany już Hipokrates z wyspy Kos wiedział, że niektórym osobom cierpiącym na zaburzenia widzenia pomóc mogło spożywanie wątroby zwierząt domowych. Współcześni specjaliści w zakresie racjonalnego żywienia doskonale wiedzą, że narząd ten jest bardzo bogatym źródłem witaminy A oraz witaminy D.
Dzięki zbieranym przez wieki doświadczeniom, a później laboratoryjnym badaniom, narodziła się nowa dziedzina wiedzy – dietetyka. Dietetyka bada zarówno wartość kaloryczną naszej diety, jak i zawartość w niej związków organicznych (w tym także witamin), soli mineralnych czy substancji toksycznych. Osiągnięcia współczesnej dietetyki pozawalają dobrać rodzaj odchudzania w zależności od płci, wieku, masy ciała, rodzaju aktywności oraz stanu zdrowia. W przypadku choroby istnieje możliwość, by dieta została zmodyfikowana na przykład przez czasowe wykluczenie chlorku sodu (w nadciśnieniu tętniczym), ograniczenie ilości cukru (dieta niskocukrowa) lub tłuszczów zwierzęcych (dieta cholesterowa). Dietetyka łączy wiedzę z zakresu biochemii i fizjologii człowieka, higieny, technologii żywności, a nawet medycyny klinicznej, psychologii i socjologii. Badanie wykazują, że bardzo duży odsetek ludzkości odchudza się. Wbrew pozorom odchudzanie nie jest prostą czynnością. Dla każdej osoby dieta się różni, więc przed zanim rozpoczniemy odchudzanie powinniśmy skontaktować się ze specjalistą.