Znaczenie grzybów

48Te same enzymy, które umożliwiają grzybom rozkład szczątków organicznych, pozwalają im skutecznie rozkładać drewno, tkaniny i produkty spożywcze. Grzyby powodują corocznie nieobliczalne straty magazynowanych produktów i materiałów budowlanych. Na przykład huby, rozkładające drewno, są przyczyną ogromnych strat zarówno w drzewostanach, jak i w składach drewna. Grzyby są znacznie groźniejsze dla roślin niż jakiekolwiek inne organizmy. Straty w rolnictwie spowodowane ich działaniem idą rocznie w miliony dolarów. Niektóre gatunki grzybów powodują także choroby człowieka i innych zwierząt. Mimo to, grzybom co nieco też zawdzięczamy: ludzie jedzą grzyby i hodują je w celu pozyskiwania różnych związków chemicznych. Zdolność drożdży do fermentacji cukru, np. glukozy, i produkcji alkoholu etylowego oraz dwutlenku węgla wykorzystujemy w produkcji wina, piwa i innych napojów, a także chleba. Wino powstaje wskutek drożdżowej fermentacji cukrów zawartych w owocach, a piwo – gdy drożdże fermentują słód uzyskiwany ze skrobi zgromadzonej w ziarnie. W produkcji chleba dwutlenek węgla, powstający w wyniku działania drożdży, pozostaje w cieście w postaci pęcherzyków, które sprawiają, że ciasto rośnie i staje się pulchne. Zarówno dwutlenek węgla, jak i alkohol wytwarzany przez drożdże ulatniają się w czasie pieczenia. Niepowtarzalny smak serów, takich jak Roąuefort, Brie czy Camembert, jest efektem działania grzybów z rodzaju Penicillium. Penicillium roąuefortii występuje w grotach w pobliżu francuskiej wioski Roąuefort. Zgodnie z prawem francuskim, tylko sery produkowane w tej okolicy mogą nosić tę nazwę. Zarówno w serze Roąuefort, jak i kilku innych widać niebiesko zabarwioną grzybnię.