Workowce

41Typ workowce – zwane także grzybami workowymi – są dużą grupą, obejmującą ok. 30 000 opisanych gatunków. Ich nazwa pochodzi od powstających w wyniku rozmnażania płciowego zarodników zwanych zarodnikami workowymi, tworzących się w mikroskopijnych workach. Strzępki grzybów workowych są zazwyczaj podzielone przez perforowane septy. co umożliwia przemieszczanie się cytoplazmy w ich obrębie. Workowce to zróżnicowana grupa grzybów, obejmująca większość drożdży, mączniaki, większość „pleśni”, saprobiotyczne miseczniaki. jadalne smardze i trufle. Niektóre workowce są sprawcami groźnych chorób roślin, np. choroby holenderskiej wiązów, sporyszu zbóż, chorób mączniakowych drzew i krzewów owocowych oraz roślin ozdobnych, a także zgorzeli kasztana. Większość workowców rozmnaża się bezpłciowo za pomocą zarodników zwanych konidiami, powstających na zakończeniach wyspecjalizowanych strzępek zwanych konidioforami. Konidia odgrywają ważną rolę w rozprzestrzenianiu się tych grzybów w sprzyjających warunkach. W zależności od gatunku mają różny kształt, rozmiar i barwę, nadając „pleśniom” charakterystyczne brązowe, niebieskozielone lub różowe zabarwienie.