Otyłość

26Żywność dostarcza organizmowi energii, substancji potrzebnych do wzrostu, leczenia ran oraz zachowania zdrowia. Energia warunkuje wszystkie procesy życiowe. Mięśnie zużywają ją, gdy człowiek się porusza, a umysł gdy myśli. Energia jest niezbędna do tysięcy przemian chemicznych, które zachodzą w organizmie w każdej sekundzie. Nawet wtedy, gdy się śpi lub odpoczywamy, energia podtrzymuje ciepłotę ciała, akcje serca i pracę płuc. Najmniejsza ilość energii potrzebna do utrzymania człowieka przy życiu nazywa się podstawową szybkością metabolizmu. Zależy ona od wieku i płci. Przeciętnie dla dorosłej osoby wynosi od sześciu do siedmiu tysięcy kilodżuli dziennie. Ilość energii, której każdy z nas potrzebuje ponad tę normę zależy od wieku, płci, a także od wykonywanej przez nas pracy (wiadomo przecież, że osoby pracujące ciężko fizycznie potrzebują więcej energii). Substancje, które dostarczają organizmowi energii i zapewniają wzrost, to składniki odżywcze. Rozróżnia się pięć ich rodzajów: węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy i sole mineralne. Niekiedy z powodu nieodpowiednio dobranych proporcji między wymienionymi składnikami możemy doprowadzić do wielu schorzeń. Nadmiar tłuszczów może doprowadzić do nadwagi a niekiedy nawet do otyłości. Ludzie którzy mają nadwagę uciekają się do jedynej deski ratunku – odchudzanie. Często zamiast specjalistycznej diety – zagładzają się co jest błędem! Aby doprowadzić do odpowiedniego stany trzeba wybrać odpowiednią dietę i wziąć się za ćwiczenia fizyczne które pomagają zrzucić parę kilo.

Related Post

Warzyw w diecie nigdy dość   Ile warzyw powinno znajdować się w naszej codziennej diecie ? Warzywa to najlepsze źródło witamin w diecie. Powinniśmy dodawać je praktycznie do każego posiłku. Ważne by odpowiednio je obrabiać termicznie. Najzdrowsze są oczywiście na surowo jedna...
Dieta na odchudzanie Chociaż brzmi to nieco dramatycznie, wielu ludzi panicznie boi się wizyty u dentysty. Tymczasem przyczyną problemów z uzębieniem są nie tylko zaniedbania w zakresie higieny jemy ustnej (mycie zębów po każdym posiłku), ale także błędy żywieniowe. Najc...
Zarodniki Grzyby mogą wytwarzać zarodniki w sposób płciowy lub bezpłciowy. W przeciwieństwie do większości komórek roślinnych i zwierzęcych, komórka grzybów zawiera zwykle jądro haploidalne. W rozmnażaniu płciowym strzępki dwóch genetycznie różnych typów płcio...
Źródła białka w kuchni W jakich produktach znajdziemy najwięcej białka ? Białko powinno być obecne w każdej diecie gdyż jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Głównym źródłem białka jest mięso takie jak drób, wołowina czy też wieprzowina, a także ...
Uważaj na słońce Kosmetyki na upał są niezwykle ważne. Osoby, które są bardzo wrażliwe na działanie promieni słonecznych muszą używać odpowiednich kosmetyków z filtrem już wiosną aż do jesieni. Niestety jeśli nie kosmetyki, nasza skóra może ulec poważnym poparzeniom...
Najzdrowsze dodatki do mięs Jak wybrać najzdrowsze dodatki do dań mięsnych ?   Zdrowy posiłek to nie tylko dobrze przygotowane mięso ale również dodatki takie jak ziemniaki, ryż, makarony czy warzywa. Warto wiedzieć jak dobrze przygotowywać dodatki by były równie dietetyc...