Odpowiednie pokarmy

17Często słyszymy, że ktoś cierpi z powodu nadwagi lub co gorzej z powodu otyłości. Podczas gdy miliony ludzi cierpi na głów ludzie na zachodzie mają pożywienia aż za dużo i często przesadzają ze spożywaniem słodyczy i potraw wysokotłuszczowych. Często ludzie tacy uciekają się do ostatniej deski ratunku – odchudzanie. Nie musieli by tego robić, gdyby dbali o swoją dietę. Propagowanie racjonalnego odżywiania to bardzo ważne zadanie profilaktyki, która obejmuje zespół środków i działań mających na celu zapobieganie zjawiskom niekorzystnym, między innymi chorobom. Dietetycy pomagają ludziom wybrać taką dietę, jaka najskuteczniej pomoże zachować dobry stan zdrowia i które pokarmy będą korzystnie działać na organizm, a których należy unikać. Kolejnym ważnym zadaniem dietetyków jest opracowanie specjalnych diet leczniczych, stosowanych jako części terapii w leczeniu pewnych schorzeń albo dolegliwości fizycznych. W Polsce dietetycy zajmują się przede wszystkim tym właśnie zagadnieniem. Na przykład chorzy na cukrzycę powinni stosować dietę z wysoką zawartością błonnika, a niską zawartością tłuszczu, natomiast pacjentom z niektórymi schorzeniami wątroby zaleca się dietę niskobiałkową. Wszystkie diety jakie przepisują dietetycy mają jeden cel – dostarczenie organizmowi odpowiedniej zawartości wszystkich składników pokarmowych w zależności od stanu w jakim znajduje się pacjent. Należy pamiętać, że każdy pokarm ma określoną wartość energetyczną i wszystkie składniki pokarmowe zostają przekształcone w energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania organizmu.